In het AD pleiten dierenartsen voor het verplichten van een huisdierenverzekering. Dat betekent dat je bij het kopen van een puppy verplicht bent om een hondenverzekering af te sluiten, eventueel afhankelijk van je inkomen zoals in Scandinavische landen.
Is dit een goed idee, of betekent dit vooral dat de dierenarts tarieven nog verder omhoog gaan? Hieronder vind je de voordelen en de nadelen van een verplichte hondenverzekering, of dierenverzekering.
Waarom het verplichten van een hondenverzekering een goed idee is:
#1 Een goedkopere hondenverzekering voor iedereen
De belangrijkste reden om een hondenverzekering, of andere huisdierenverzekering, te verplichten is de hoogte van de premie. Op dit moment is een hondenverzekering relatief duur, omdat maar een beperkt aantal hondeneigenaren een verzekering afsluiten.
Door een verzekering te verplichten krijg je hetzelfde principe als met je zorgverzekering. Omdat iedereen in Nederland van boven de 18 een basisverzekering heeft worden alle kosten verdeeld over miljoenen Nederlanders. Hierdoor betaalt iedereen evenveel, of je nu veel gebruik maakt van zorg, of vrijwel nooit bij de huisarts komt.
Bij de aanvullende zorgverzekering is dit anders, die wordt meestal alleen afgesloten wanneer mensen verwachten om specifieke zorg nodig te hebben. Dat betekent dat de totale kosten over veel minder verzekeringsnemers verdeelt wordt en dat maakt de premie hoger.
Hetzelfde gebeurt nu met een huisdierenverzekering, vaak wordt deze afgesloten door mensen die verwachten de verzekering actief nodig te hebben. Waardoor de premie dus over ongeveer 180.000 mensen verdeeld kan worden en dus automatisch hoger is.
Het verplichten van een hondenverzekering betekent dat totale kosten over 3,6 miljoen mensen verdeeld kunnen worden. Hiermee daalt de maandelijkse premie aanzienlijk, waardoor de verzekering ook een stuk aantrekkelijker wordt.
Zelfs als het Scandinavische model overgenomen wordt, waarbij alleen onder een bepaald inkomen de verzekering verplicht is. Dan zijn het alsnog veel meer mensen die samen de kosten delen en daalt de premie alsnog flink
#2 Er kunnen meer dieren gered worden
Het grootste voordeel van een hondenverzekering is de gemoedsrust die je hebt als je hond iets komt te mankeren en behandeld moet worden door de dierenarts. Als het aankomt op leven of dood dan wil je geen keuze maken op basis van de kosten, maar op basis van jouw liefde voor je huisdier.
Als het afsluiten van een hondenverzekering verplicht wordt dan zijn er veel meer honden, en andere huisdieren, die gered kunnen worden bij de dierenarts. Het gebeurt nu nog te vaak dat een huisdier moet inslapen omdat de rekening van de behandeling te hoog is.
#3 Een ongeluk zit in een klein hoekje, en is dan verzekerd
De meest voorkomende reden om geen huisdierenverzekering af te sluiten is omdat veel mensen denken “zoiets overkomt mijn hond of kat niet”. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje, net een onoplettend moment waarop je hond de straat op rent en aangereden wordt bijvoorbeeld.
Ook een zeldzame ziekte, een virus, of andere aandoening ligt altijd op de loer. Als je hond verzekerd is dan is dit geen probleem, maar heb je geen verzekering dan kunnen de kosten ineens flink oplopen. Zoals het verhaal van deze kat die voor €5000 geholpen zou worden, maar uiteindelijk gered werd met een prijskaartje van €12.000.
Een hondenverzekering, of kattenverzekering, dekt vaak het grootste deel van deze kosten, dus dan is de keuze om je huisdier te laten behandelen een stuk eenvoudiger.
#4 Een puppyverzekering dekt alle kwaaltjes
Volgens het principe “Je kunt een brandend huis niet verzekeren” worden kwaaltjes of aandoeningen die je hond heeft opgelopen voor het afsluiten van een verzekering niet gedekt. Daarom is het afsluiten van een puppyverzekering zo handig, als het goed is mankeert je puppy niets en dat betekent dat alle zorg nog vergoed wordt.
Door het verplichten van een hondenverzekering sluit je deze verzekering af op het moment dat jouw hond nog geen klachten heeft. Dus ben je er ook zeker van dat alle toekomstige klachten gedekt worden door je nieuwe verzekering.
#5 Het komt het levensgeluk van je hond ten goede
Er zijn hondenverzekeringen met vergoeding voor preventieve zorg, daarmee kun je bijvoorbeeld jouw hond laten inenten of kiezen voor andere preventieve zorg. Dit is vaak goed voor het welzijn en het levensgeluk van je hond en omdat je verzekerd bent hoef jij je geen zorgen te maken over de rekening van de dierenarts.
Een voorbeeld hiervan is een hondenverzekering met sterilisatie. Door deze behandeling kan jouw hond zich een stuk prettiger voelen en worden eventuele gedragsproblemen voorkomen. Niet alleen fijn voor het levensgeluk van je hond, maar ook voor jou als eigenaar.
Waarom het verplichten van een huisdierenverzekering een slecht idee is
#1 Huisdier eigenaren hebben een eigen verantwoordelijkheid
Om eerlijk te zijn, ik ben persoonlijk niet zo’n fan van alle verplichtingen en verboden waar de overheid steeds mee komt. Leven en laten leven, waarbij iedereen vrij is om zijn eigen keuze te maken. Maar ook wel verantwoordelijk is voor de gevolgen van die keuze.
Ook huisdier eigenaren, of toekomstige eigenaren, hebben een eigen verantwoordelijkheid op het moment dat ze een hond of kat aanschaffen. Natuurlijk is het leuk, maar het betekent ook dat je de kosten moet kunnen dragen en als je dit niet kunt is het misschien verstandiger om geen huisdier te nemen.
Dus in plaats van de zoveelste verplichting is het misschien een beter idee om meer voorlichting te geven over de gevolgen, en kosten, van het in huis halen van een huisdier. Zodat iedereen vooraf met 100% van de informatie een overwogen, vrije, keuze kan maken.
#2 De kosten worden vrijwel nooit volledig gedekt
Het vergelijken van een hondenverzekering is niet eenvoudig, er zijn zo bizar veel kleine lettertjes die voor onaangename verrassingen kunnen zorgen. Zo vergoed geen enkele verzekeraar 100% van de kosten, wordt er vaak een eigen risico of eigen bijdrage in rekening gebracht en er zijn ook nog verzekeraars die administratie kosten rekenen, die je zelf moet betalen.
Eenvoudig gezegd moet je ook bij een hondenverzekering nog altijd een deel van de rekening zelf betalen, bovenop de maandelijkse premie die je moet betalen. Dit maakt het minder aantrekkelijk om een dierenverzekering af te sluiten.
#3 Kans op nog hogere dierenartstarieven
De tarieven die een dierenarts mag rekenen zijn vrij, dat betekent dat elke dierenarts zelf bepaalt hoeveel hij/zij in rekening brengt voor het behandelen van jouw hond. Op dit moment zit daar nog een rem op omdat niet iedereen extreme tarieven kan betalen en de klanten dan weglopen naar een andere dierenartspraktijk.
Het verplichten van een hondenverzekering kan deze rem wegnemen, waardoor de toch al hoge tarieven nog duurder worden. Want de verzekeraar betaalt, dus wat is het probleem?
Zonder ingrijpen van de overheid, bijvoorbeeld door het instellen van maximumtarieven zoals bij de tandarts, is er een reeel risico dat met een verplichte verzekering de tarieven flink gaan stijgen.
Conclusie, is het verplichten van een huisdierenverzekering, zoals een hondenverzekering, een goed idee?
Hoewel ik sterk voorstander ben van vrijheid en eigen verantwoordelijkheid, waarbij het dus een vrije keuze moet blijven om wel of geen verzekering af te sluiten. Is het voor het dierenwelzijn beter om een huisdierenverzekering wel te verplichten.
Er worden nu teveel huisdieren niet behandeld vanwege de hoogte van de rekening. Ook preventieve zorg wordt eventueel niet gegeven vanwege de kosten en dat terwijl het leven van jouw hond of kat zoveel beter kan zijn met deze zorg.