Het is mogelijk om een oudere hond te verzekeren, maar er zijn wel een paar dingen om rekening mee te houden, zoals de maximale leeftijd, de premie en eventuele bestaande aandoeningen.
In dit artikel kijken we naar al deze onderdelen en hoe je slim en voordelig je oudere hond nog kunt verzekeren.
De maximale leeftijd van een hondenverzekering
Vrijwel alle hondenverzekeringen kennen een maximale leeftijd, omdat oudere honden meer zorg nodig hebben, en voor de verzekeraar dus duurder zijn, is ervoor gekozen om deze honden niet te accepteren als nieuwe klant.
In de kennisbank vind je tot welke leeftijd je je hond kunt verzekeren.
De maximale leeftijd verschilt per verzekeraard, maar er zijn er twee waar je ook met een oudere hond terecht kunt. Zo kun je bij Univé, die een leeftijdsgrens heeft van 8 jaar, nog wel een ongevallenverzekering afsluiten. En kent de Figo hondenverzekering helemaal geen maximale leeftijd, hier kun je dus altijd je hond nog verzekeren.
De maximale leeftijd geldt ook als je wil overstappen naar een andere hondenverzekering, houdt hier dus rekening mee als je minder tevreden bent over je huidige verzekering.
Hogere maandelijkse premie
De leeftijd van een hond speelt een belangrijke rol in de prijs van een hondenverzekering. Hoe ouder een hond is, hoe hoger de maandelijkse premie die je moet betalen. Dit doen verzekeraars omdat ze verwachten dat je met een oudere hond meer kosten maakt en de verzekering dus ook vaker moet uitbetalen.
Als je kiest voor het verzekeren van een oudere hond dan zie je dit direct terug in de maandelijkse premie. Bij het berekenen hiervan wordt de hogere leeftijd direct meegenomen, wat invloed heeft op de startpremie. In tegenstelling tot een bestaande hondenverzekering, waarbij de premie jaarlijks wordt aangepast op de leeftijd van je hond.
Bestaande aandoeningen zijn uitgesloten
Als je vaker verzekeringen afsluit dan is dit vast geen verrassing, maar alle ziektes en aandoeningen die je oudere hond heeft voor je een verzekering afsluit, die worden uitgesloten van dekking. Dit geldt ook voor aandoeningen die je hond nu misschien heeft, maar die nog niet door een dierenarts zijn vastgesteld.
Als er één reden is om te kiezen voor een puppyverzekering dan is het dit. Als je een verzekering afsluit terwijl je hond nog een pup is dan zijn er nog geen bestaande problemen die uitgesloten kunnen worden. Dit betekent dat je ook op latere leeftijd een zo uitgebreid mogelijke dekking hebt van je hondenverzekering.
Ook dit geldt, net als de leeftijdsgrens, bij het overstappen naar een andere hondenverzekering. Hiermee kan het gebeuren dat iets wat nu nog wel onder de verzekering valt door je nieuwe verzekeraar wordt uitgesloten omdat het al bestond voor de startdatum van de verzekering.
Welke verzekeraar biedt de beste dekking voor oudere honden?
Figo is de beste hondenverzekering voor oudere honden. Het is de enige verzekering die geen maximale leeftijd kent en je kunt de verzekering volledig op maat samenstellen. Waarbij je onder andere kunt kiezen uit maximaal 90% vergoeding en onbeperkte vergoeding per jaar.
Hoe kies je de beste hondenverzekering voor een oudere hond?
Nu je weet wat er anders is bij het verzekeren van een oudere hond kunnen we kijken naar de stappen om de beste hondenverzekering voor jouw oudere hond te kiezen. In 4 stappen vind je eenvoudig de beste verzekering, of een short-list met de beste opties om te vergelijken.
- Vraag je dierenarts om advies. Hiermee krijg je een compleet beeld van de huidige gezondheid van je hond en mogelijke kosten die je in de toekomst kunt verwachten. Met deze informatie kun je straks bepalen welke (aanvullende) dekking je nodig hebt en of je moet opschieten, of nog even kunt wachten met het verzekeren van je hond.
- Bekijk de leeftijdsgrens per verzekeraar. Een hele eenvoudige stap die de lijst met aanbieders een stuk korter kan maken, als je hond ouder is dan de leeftijdsgrens dan kun je bij deze aanbieder niet meer terecht.
- Welke dekking wil je? Het is belangrijk om na te denken over de maximale vergoeding en eventuele aanvullende dekkingen die je nodig denkt te gaan hebben, dit heeft uiteindelijk gevolgen voor de premie en voor de kosten die je nog zelf moet betalen.
- Het eigen risico. Als laatste is het belangrijk om na te denken over het eigen risico, hiermee kun je korting krijgen op de maandelijkse premie, maar het betekent ook dat je een groter deel van de dierenarts rekening zelf moet betalen.
Heeft het zin om een oudere hond te verzekeren?
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen betaal je voor een oudere hond meer premie, en worden bestaande aandoeningen uitgesloten van vergoeding. Je loopt dus de kans dat je meer moet betalen voor een verzekering die minder dekking heeft.
Of het daarmee nog zin heeft om een oudere hond te verzekeren is heel erg afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en de gezondheid van je hond. Heeft je hond nu nog niets, maar loopt deze in de komende jaren risico’s op klachten dan heeft het zin om een verzekering af te sluiten.
Ook als je weinig spaargeld hebt, of als er iets verandert is/gaat veranderen met je inkomen kan het slim zijn om voor een hondenverzekering te kiezen. Hiermee voorkom je dat je straks voor hoge dierenartskosten komt te staan die je misschien niet zelf kunt dragen.