Het kan goed zijn dat je pas bedenkt om een hondenverzekering af te sluiten als je viervoeter ziek wordt of iets overkomt. Maar kun je een zieke hond nog wel verzekeren?
De eerste reactie is al snel nee, op basis van het aloude voorbeeld dat je een brandend huis niet meer kunt verzekeren, maar bij een huisdierenverzekering ligt het iets ingewikkelder.
Je hond is al ziek bij het afsluiten van de verzekering
Bij het afsluiten van een hondenverzekering krijg je vrijwel altijd de vraag of jouw hond volledig gezond is en of hij/zij recent nog behandeld is door de dierenarts. Als je hond ziek is, en je weet dit dan moet je deze vraag dus met nee beantwoorden.
Dit betekent in de meeste gevallen niet dat je geen hondenverzekering meer af kunt sluiten, maar wel dat de ziekte of aandoening die jouw hond nu heeft uitgesloten wordt van dekking. Als je hier in de toekomst mee naar de dierenarts gaat dan worden deze kosten nooit vergoed.
Gaat het om serieuze aandoeningen of chronische klachten, dan kan een verzekeraar er helaas voor kiezen om jouw hond niet te accepteren voor de verzekering. Of en hoe snel dit gebeurt verschilt per verzekeraar.
In alle gevallen is het belangrijk dat je altijd eerlijk bent tijdens het afsluiten van je nieuwe hondenverzekering. Mocht je informatie weglaten en de verzekeraar komt hier later toch achter, dan wordt dit gezien als fraude.
Het gevolg is dan dat je verzekering opgezegd wordt door de verzekeraar, zonder dat je premie terugkrijgt, en mogelijk moet je zelfs vergoedingen terugbetalen.
Wat als je niet weet dat je hond ziek is?
Ingewikkelder wordt het als je hond ziek was toen je de verzekering afsloot, terwijl jij nog van niets wist en/of dit ook niet had kunnen weten. In deze gevallen is het van belang wanneer je erachter komt dat je hond ziek is.
Voor de meeste hondenverzekeringen geldt er een wachttijd na het afsluiten van de verzekering, meestal 30 dagen. Dat betekent dat als jouw hond binnen 30 dagen ziek wordt, of je hier binnen die 30 dagen achterkomt, dat dit niet vergoed wordt en in de toekomst uitgesloten is van dekking.
Kom je er pas na de wachttijd achter dat je hond al langere tijd ziek was, zonder dat je dit had kunnen weten. Neem dan contact op met de klantenservice van je hondenverzekering, helaas gaan verzekeraars hier heel verschillend mee om.
Het kan zijn dat het geen probleem is, maar je verzekeraar kan ook besluiten om toekomstige behandeling uit te sluiten van dekking, of om deze aandoening helemaal niet te vergoeden.
Wat is en hoe werkt de wachttijd bij een hondenverzekering?
Bijna alle hondenverzekeraars kennen een wachttijd van 30 dagen, alle zorg die je in die 30 dagen nodig hebt wordt niet vergoed door de verzekeraar. In de meeste gevallen zijn ongevallen hiervan uitgezonderd.
Petsecur is de enige verzekering die geen wachttijd heeft, jouw hond is daar vanaf de eerste dag direct verzekerd. Hier geldt wel een uitsluiting voor operaties aan kruisbanden en skelet voor de eerste 2 maanden.
Kies een puppyverzekering voor de meest uitgebreide dekking
Je weet nu dat je een zieke hond kunt verzekeren, maar dat dit bijna altijd gevolgend heeft voor de dekking van jouw verzekering. Wil je dit voorkomen, kies dan voor het afsluiten van een puppyverzekering.
Als het goed is heeft je nieuwe blije puppy nog geen gezondheidsklachten of aandoeningen en dat betekent dat er ook niets extra’s uitgesloten wordt van dekking. Daarbij levert het je de hoogste kans op acceptatie op en de laagste premie.